ACTIVITATSActivitats al voltant de: LA DIMENSIÓ POC CONEGUDA: PIONERES DEL CINEMA
(2014, Museu del Cinema, Marta Sureda, Ingrid Guardiola)
·       2015: Presentació del vídeo-assaig Muntadores al Centre Cívic Sagrada Família (Barcelona). 5 d’octubre del 2015.
·       2015: Curs  dedicat a les “Pioneres del Cinema” a l’Institut d’Humanitats del CCCB. Juliol. http://www.cccb.org/ca/activitats/fitxa/pioneres-del-cinema/217506
·       2015: Projecció dels vídeo-assaigs a “Cuerpos parlantes. Espacio feminista y de investigación urbana” (Mèxic, D.F.) el 23 i 25 de setembre + recull a http://hysteria.mx/pioneras-tras-las-camaras-de-cine/
·       2014. Projecció dels quatre vídeo-assaigs en la XVII Muestra Internacional de Cine Hecho por Mujeres de Zaragoza.
·       2014 Vídeo-assaigs exposats al Museu del Cinema de Girona. Del 8 de març a l’1 de juny.

SOY CÁMARA: PIONERAS DEL CINE AL MARGEN DE LA INDUSTRIA
(2014, 30’, Ingrid Guardiola, Marta Sureda)
El capítol comença per les aportacions tècniques de les pioneres, per passar a les cineastes experimentals i documentals i la seva relació amb l'inconscient femení, amb l'altra cambra pròpia, amb la ruptura respecte el rol tradicional de la dona i, finalment, arribant a la mirada documental.
http://vimeo.com/99325621 o també aquí:
·       2016 Asociación AMMA de Murcia. Filmoteca de Murcia. http://www.cimamujerescineastas.es/htm/comunicacion/blog/noticias.php?id=3535
·       2015 Projecció a la Universitat de Chile
·       2015: Presentació al Centre Cívic Sagrada Família (Barcelona). 13 d’octubre del 2015.
·       2014 Emissió a La2 de TVE

WIKIDONES (Ingrid Guardiola, Marta Sureda)
2014: Col·laboració amb el projecte Wikidones de La Bonnemaison a la secció de Cinema coordinada per Anna Petrus. http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Wikidones

LA MUJER AUTÓMATA (Ingrid Guardiola, Sofia Esteve, Soy Cámara-Pantalles CCCB, emissió BTV, 12’, 2015)
A partir de l’exposició +Humans, el programa obre una reflexió sobre la construcció de la dona robot, l’autòmata, des de la perspectiva de gènere i estructurant-se en tres blocs: La creació (l’ànima), el treball (la submissió) i el cos (la mercaderia). Aquesta figura de la dona inert, automatitzada, forma part de la història de la nostra cultura, des de Pigmalió, passant per la fascinació de les avantguardes amb els maniquís, fins a les dones robots de la ciència ficció o les màquines sexuals contemporànies.

LES DONES I L'ESPAI PÚBLIC (Ingrid Guardiola, Soy Cámara, 3 capítols, 2016-17, CCCB)
El 24 d’agost, una senyora a la platja de Niça era obligada a treure’s el burquini en una exposició i humiliació pública per part de les autoritats de seguretat. En paral·lel, els informatius televisius informaven de noies desaparegudes i de violacions en diferents festes populars locals i generaven unes reaccions a les xarxes socials conservadores, masclistes i castigadores cap a les dones. Despullades, revestides o violades, la coreografia pública del cos femení i, per tant, la identitat pública de les dones quan deixen l’esfera domèstica, segueix sent normativitzada des del patriarcat en nom de la llei. Amb entrevistes a especialistes en el tema com Brigitte Vasallo (activista), Paula Ezquerra (Asamblea de Activistas Pro-Derechos sobre el Trabajo Sexual de Catalunya ), Mercè Amor (Festa de la Dona), Col·lectiu Punt 6, Zaida Muixí (arquitecta), Marta Segarra (catedràtica de literatura francesa), Mary Nash (historiadora) i María Castejón (investigadora especialitzada en temes de gènere). Control (capítol 1): sobre els mecanismes de control de les dones en l’espai públic, que comencen amb la flânerie i acaben en les normes estètiques i conductuals. Violència (capítol 2): Sobre la violència exercida en l’espai públic en les dones ja sigui amb finalitats econòmiques, sexuals o racistes. Alliberació (capítol 3): lluites, referents i eines per paliar el control i la violència que s’exerceix sobre les dones en l’espai públic. 

Pioneres del Cinema: genealogia i rescat (30 setembre-4 novembre 2017)

Curs de cinema-Museu del Cinema de Girona

Al llarg de la història són moltes les dones que han contribuït a desenvolupar el setè art amb les seves obres i la seva pràctica cinematogràfica. En aquestes sessions parlarem de dones que van canviar la història, que van deixar la seva empremta i que han passat, en bona mesura, desapercebudes per alguns historiadors i crítics.

Calendari: Dissabtes 30 de setembre, 7, 21, 28 d’octubre i 4 de novembre

Horari: 10:30h a 13:30h Lloc: Museu del Cinema

Professores: Anna Bayó, Imma Merino, Eulàlia Iglesias, Marta Sureda i Marta Nieto

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Etiquetas